HADIAH SOLAT MALAM

Suatu ketika, seorang pencuri memasuki rumah Ahmad al-Khazruya. Ia menggeledah barang-barang yang dimiliki Ahmad tapi tak menjumpai barang-barang berharga. Ia hampir pergi kerana kecewa, tetapi kemudian Ahmad memanggilnya.

“Anak muda, ambillah baldi itu dan ambillah air dari perigi lalu bersihkanlah dirimu dan solatlah. Bila aku mendapatkan sesuatu maka akan ku berikan kepadamu sehingga engkau tak akan meninggalkan rumahku ini tanpa hasil.”

Anak muda itu menuruti perintah Ahmad. Ketika pagi tiba, ada seorang lelaki membawa wang seratus dinar dan memberikannya kepada Ahmad. “Ambillah wang ini sebagai hadiah solat malam,” kata Ahmad kepada pemuda yang mahu mencuri itu. Pemuda itu langsung gementar tubuhnya dan menitiskan air matanya.

 

“Aku telah menempuh jalan yang salah,” ucap anak muda itu. “Aku beribadat kepada Allah hanya satu malam, tetapi Dia memberi anugerah kepadaku sebanyak ini.”
Seterusnya, ia bertaubat, kembali ke jalan Allah. Lebih dari itu, dia menolak untuk mengambil wang itu, dan akhirnya menjadi salah seorang murid Ahmad al-Khazruya

YRC

Rujukan

Khairul Ghazali, (2007). “Ketawa dan Tangis Manusia”. 15A, Tingkat 1, Wisma Yakin, Jalan Masjid India, 50100, Kuala Lumpur. Darul Nu’Man. Tajuk 100 (m.s88). http://www.darulnuman.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s