KHALIFAH ALI BIN ABI TALIB

Khalifah Ali Bin Abi Talib

Khalifah Ali bin Abi Talib merupakan khalifah terakhir bagi pemerintahan kerajaan Khulafa Ar-Rasyidin danImage merupakan khalifah yang terkenal dengan pelbagai ilmu pengetahuan yang amat mendalam sehingga diberi kepercayaan untuk memegang jawatan dalam pemerintahan khalifah sebelumnya.

Pada zaman beliau, tidak begitu banyak kemajuan yang dapat dicapai kerana beliau banyak menumpukan usaha dalam mengembalikan keamanan akibat hura-hara yang terjadi kerana pembunuhan Khalifah Ustman bin Affan. Dibawah ini adalah kemajuan yang sempat dicapai ketika zaman pemerintahan beliau.

BIDANG PENTADBIRAN

Semasa zaman pemerintahan beliau, terdapat begitu banyak hura-hara yang terjadi akibat pembunuhan Khalifah Ustman bin Affan sehingga pentadbiran beliau banyak ditumpukan kepada usaha mencari jalan penyelesaian bagi mengembalikan keamanan yang telah tergugat.

BIDANG KETENTERAAN

Beliau juga telah menyusun kembali pasukan tentera bagi melancarkan usaha mengembalikan keamanan dan menjamin keselamatan penduduk disamping menghapuskan pemberontakan. Beliau telah menyusun pasukan darat kepada lima bahagian iaitu bahagian hadapan, sayap kanan, sayap kiri, pasukan tengah dan pasukan belakang.

Pendapat Penulis

Usaha yang dilakukan oleh Khalifah Ali bin Abi Talib dalam mengembalikan keamanan sepatutnya dipuji dan dipandang tinggi kerana keberanian beliau menghadapi saat-saat getir keruntuhan perpaduan dikalangan umat Islam yang mana tidak dapat dilakukan oleh sebahagian besar pemimpin pada masa kini.

Dibawah ini, saya telah menyediakan beberapa rujukan bagi memudahkan pembaca mencari maklumat tentang kisah pemerintahan khalifah ini.

Sekian Terima Kasih

YRC

LAMPIRAN

Image              Image

Image

URL

http://ms.wikipedia.org/wiki/Khulafa_al-Rasyidin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s